Vrije trap specialist Loen: ‘Veel geoefend met Schöne’

Geschreven door Redactie

Youri Loen heeft het nemen van vrije trappen tot een ware kunst verheven. De 28-jarige middenvelder schoot dit seizoen al tweemaal raak uit een standaard situatie en stelde even zo vaak een medespeler in staat om het net te vinden.

Is hij de Lasse Schöne van de Keuken Kampioen Divisie? ,,In onze gezamenlijke tijd bij NEC heb ik wel veel met Lasse geoefend op het nemen van vrije trappen”, vertelt Loen lachend.


Heel verwonderlijk is dat niet. Oefenen op vrije trappen doet Loen namelijk al van jongs af aan. Dus ook toen hij in het begin van zijn carrière in het betaald voetbal bij NEC actief was. Na de trainingen nam hij geregeld samen met Schöne het doel onder vuur. ,,Wat het geheim is van een goede vrije trap? Een geheim wil ik het niet noemen. Maar de kunst is om voor jezelf een bepaald automatisme te creëren. Hoe je de bal neerlegt, hoe je hem raakt en welke snelheid je hem meegeeft. Meestal krijg je maar één zo’n kans per wedstrijd, dus dan is het lekker als die erin gaat.” 


Extra training 


Met de ploeg wordt standaard één keer per week geoefend op standaard situaties en Loen zelf voegt daar nog twee extra trainingsmomenten aan toe. ,,Daarmee creëer ik voor mezelf meer vastigheid en onderhoud ik mijn traptechniek. Dat deed ik in de jeugd ook al. Het is vrij normaal voor mij. Ik ben niet anders gewend en eis graag vrije trappen op.” 


"Ik wil nog bepalender worden" 


In de eerste wedstrijden van dit seizoen was Loen zijn gewicht al meermaals in goud waard. Niet alleen vanwege zijn treffers en assists, maar ook omdat hij steeds nadrukkelijker zijn stempel drukt op het spel. ,,Het is natuurlijk leuk om te horen dat mensen enthousiast zijn, maar zelf weet ik dat ik beter kan”, blijft de middenvelder kritisch. ,,Ik ben best lekker begonnen aan het seizoen, maar ik zou eigenlijk nog iets bepalender willen worden. Al merk ik de laatste tijd wel dat tegenstanders steeds vaker een mannetje op mij zetten, om mij uit mijn spel te halen.” 


Winnaarsmentaliteit 


Aan alles merk je dat er een echte winnaar in Loen schuilt. Wanneer hij niet met de volle buit van het veld stapt, zie je het chagrijn op zijn gezicht. Alleen de drie punten tellen. En dus baalt de spelbepaler van de verspeelde punten bij Helmond Sport (1-1) en Jong Ajax (3-2 nederlaag). ,,We hebben nu maar vijf punten en dat hadden er meer moeten zijn”, weet Loen. ,,Tegen Helmond laten we twee punten liggen, ondanks dat we het overgrote deel van de wedstrijd met tien man speelden. En tegen Ajax hebben we drie punten weggegeven.” 


Ook Loen constateert dat het spel van zijn ploeg in de afgelopen wedstrijden aller aardigst was, maar daar koop je niets voor. ,,We hebben 85 minuten lang haast niets weggeven tegen Jong Ajax en in de resterende tien minuten vallen er drie tegengoals. Dat kan en mag natuurlijk niet. Als ik er een verklaring voor had, zou ik hem je geven, maar die heb ik niet. Het spel dat we hebben laten zien biedt houvast, maar uiteindelijk draait het om de punten. Het is aan ons om die vandaag weer in Almere te houden.” 


Top vijf reëel  


Gemakkelijk wordt die klus niet. ,,Ik reken op een lastig potje. Volendam is goed aan de competitie begonnen en heeft een sterk team. Een voetballende ploeg ook, die net als ons aanvallend is ingesteld. Het zou dan ook heel goed een open wedstrijd kunnen worden.” 


Toch telt alleen het resultaat, benadrukt Loen nogmaals. ,,Als je kijkt naar onze selectie, dan denk ik dat wij er ten opzichte van vorig jaar sterker op zijn geworden. We hebben een brede selectie en de concurrentie is groot. Daardoor houd je elkaar scherp. Veel ploegen in de Keuken Kampioen Divisie zijn dit seizoen aan elkaar gewaagd. Er is nog geen echte uitschieter. Dan gaat het er dus vooral om dat je stabiel bent. In dat opzicht kunnen we ons echt geen misstappen zoals afgelopen vrijdag meer veroorloven. Als wij stabieler worden – en qua spel gaat dat al steeds beter – dan kunnen we hoog eindigen op de ranglijst. We hebben daar de ploeg voor. Daar ben ik van overtuigd. Als iedereen fit blijft hebben wij een selectie die in de top vijf kan eindigen. Dat is een reëel doel en eigenlijk mogen we met minder ook geen genoegen nemen.” 


Tegen FC Volendam krijgt City vandaag de eerste mogelijkheid om weer drie punten bij te schrijven. En mocht er gefloten worden voor een vrije trap op een kansrijke positie, dan weten we al wie er achter de bal plaatsneemt.

Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro