Gemeente gaat met proef 'spookbewoners' aanpakken

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere doet vanaf nu mee met de pilot 'Onterechte inschrijvingen' in de Basisregistratie Personen (BRP).

De pilot moet een einde maken aan zogenaamde spookbewoning. Dat houdt in dat een oud-bewoner bij een verhuizing geen adreswijziging heeft doorgevoerd. Het is een initiatief van de vier grootste gemeenten; Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. 

Wie na een verhuizing geen nieuw adres doorgeeft aan de gemeente, blijft in de BRP ingeschreven op het oude adres. Met alle gevolgen van dien voor de nieuwe bewoners van dat adres. Zo kan het gebeuren dat zij opeens geen of minder uitkeringen of toeslagen ontvangen, omdat instanties zoals de Belastingdienst denken dat er meerdere gezinnen op het adres wonen.  

Hoe werkt de pilot? 

In 2017 startten de vier grote gemeenten een proef waarbij de oude bewoners direct worden uitgeschreven als de gemeente zeker weet dat zij niet meer op het adres wonen. Zolang het nieuwe adres niet bekend is, worden deze personen ingeschreven op een fictief adres. Via een adresonderzoek wordt vervolgens uitgezocht waar de bewoners naartoe verhuisd zijn. Landelijk is er nog geen structurele oplossing voor dit probleem, vandaar dat de steden deze proef zijn gestart. Almere sluit zich hier nu dus bij aan.  

 

De oude bewoners worden door deze maatregel gedwongen snel het nieuwe adres door te geven. Met een inschrijving op een fictief adres lopen ook zij namelijk kans om gekort te worden op toeslagen of uitkeringen en kunnen zaken als vergunningaanvragen niet doorgaan. 

Onze Ambassadeurs