Enthousiasme maar ook vragen over musicaltheater

Geschreven door Redactie

De Almeerse politiek reageert enthousiast op de plannen om in Almere een nieuw musicaltheater te bouwen.

Het theater is een initiatief van producent New Productions en investeringsmaatschappij Amerborgh. Naast het enthousiasme heeft de politiek ook nog veel vragen.

Als locatie wordt het Atlantisstrand aan de zuidkant van het Weerwater genoemd, vlak naast het Floriadeterrein. New Productions en Amerborgh zijn verantwoordelijk voor de musical Soldaat van Oranje en komen binnenkomt met de opvolger daarvan. Die musical gaat Nieuw Amsterdam heten.

"Mooi dat zo'n gerenommeerde partij interesse heeft om zich in Almere te vestigen", zegt fractievoorzitter Ulysse Ellian van de VVD. Ook bij mede-coalitiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie valt het idee in de smaak.

"Ik zou het heel mooi vinden als zo’n theater naar Almere komt. Door onze centrale ligging en goede bereikbaarheid met openbaar vervoer is onze stad ook een logische keuze", zegt Martine van Bemmel van D66. Ze merkt op dat goed bekeken moet worden of de komst van het theater gevolgen voor het KAF heeft. Dat is het bestaande theater in het stadshart van Almere. "De overkant van het Weerwater moet onze bestaande stad versterken, niet leegeten."

De PvdA wil dat er ook aandacht is voor de rol die de zuidoever van het Weerwater op dit moment vervult. Fractievoorzitter Leida Höhle: "Wij denken dat een musicaltheater een mooie aanvulling kan betekenen voor het cultuuraanbod in de stad. Of het Atlantisstrand de beste locatie is, moet onderzoek uitwijzen. De zuidoever van het Weerwater is namelijk ook een plek waar veel mensen in de zomer komen om te zwemmen en van het strand te genieten. Die voorzieningen vinden we ook belangrijk."

Zijn er alternatieve locaties?

Fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks is benieuwd welke andere locaties in aanmerking komen voor het musicaltheater. Als onderdeel van het onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen, wordt ook gekeken naar alternatieven.

De initiatiefnemers van het musicaltheater zeggen in elk geval nadrukkelijk op zoek te zijn naar een plek aan het water. Dat speelt namelijk een belangrijke rol in de eerste voorstelling die geprogrammeerd zal worden.

De PVV noemt een musicaltheater 'op zich een aanwinst'. Fractievoorzitter Toon van Dijk merkt op dat de PVV een aantal jaar geleden al in het verkiezingsprogramma het idee had staan 'om de huidige zwaar verlieslatende schouwburg [het KAF, red] verder te exploiteren als musicaltheater'. Dat heeft nog steeds de voorkeur van de partij, zegt Van Dijk.

Kritiek op geld voor onderzoek

Hoewel nog lang niet zeker is dat het musicaltheater er daadwerkelijk komt, is door het college wel besloten om 119.000 euro uit te trekken voor een onderzoek naar de mogelijkheden. Dat stoort Leefbaar Almere. De partij had graag gezien dat aan de gemeenteraad was gevraagd of ze dat geld ervoor over hebben. Eerder werd 500.000 euro betaald voor een haalbaarheidsonderzoek naar de botanische tuin Eden Holland. Dat plan haalde het niet.

Het standpunt van Leefbaar Almere wordt gedeeld door het CDA. "Wat ons betreft loopt het college weer veel te hard van stapel door al meteen een haalbaarheidsonderzoek te gaan doen zonder dit eerst met de raad te bespreken", zegt fractievoorzitter Bas Malotaux. De partij maakt zich zorgen over het effect van een musicaltheater op de huidige KAF.

De partij wil het onderwerp snel bespreken op de Politieke Markt en zegt nog met veel vragen te zitten.



Onze Ambassadeurs