NK Baton Twirling is hard werken

Geschreven door Redactie

In de Topsporthal in Almere zijn dit weekend de voorrondes voor het Nederlands kampioenschap Baton Twirling gehouden. De Nederlandse Twirl Sportbond organiseert graag wedstrijden in Almere voor de groeiende sport, vanwege het hoge plafond.

"Twirlen is een sport waarbij je de stok of baton gebruikt voor oefeningen op muziek", legt bondscoach Bibi Muller uit. "Het is een combinatie van ballet, ritmische gym en dansen met technische onderdelen. Het is nog geen olympische sport maar we zijn er wel mee bezig." 

Hard trainen 

"Het is heel fijn om je eigen dingen, waar je heel goed in bent, in je optreden te stoppen", legt twirler Demi van Moerkerk uit. "Dat is het leuke aan de sport. Je wordt steeds beter en je gaat vooruit door het harde trainen. Dan komt het uiteindelijk wel goed."

Ook voor Leana Reijers is veel trainen het geheim. "Ik doe het al sinds mijn vijfde, dus bijna twintig jaar. Ik train twee keer per week een flink aantal uren. Je moet die baton heel veel uren in je handen hebben en je moet je lijf in orde houden. Ook het mentale stuk is heel belangrijk. Je moet onder druk kunnen presteren en op jezelf vertrouwen bij de oefeningen." 

Het Nederlands kampioenschap Baton Twirlen is op 18 en 19 januari in Almere. Van 8 tot en met 12 april wordt het wereldkampioenschap gehouden in Eindhoven.

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.