Strandwachters vertellen over het begin van Flevoland

Geschreven door Redactie

Start van verhalenroute langs het Almeerderstrand

Strandwachters zijn zit- en ligobjecten die een route vormen langs woonwijk DUIN, over het Almeerderstrand, over de dijk en langs Marina Muiderzand naar het catamaranstrand. De Strandwachters vertellen met een QR-code het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Flevopolder. De objecten blijven vijf jaar in het gebied staan en bieden uitzichtpunten, minitribunes en rustmomenten om te genieten van water en strand. 

 
De eerste drie Strandwachters werden in juni 2019 onthuld. Samen met de zes nieuwe Strandwachters die vandaag in gebruik werden genomen, is de verhalenroute van drie kilometer vanaf beach bar Sun Runners tot aan strandrestaurant Poortdok nu compleet. De feestelijke openingshandeling werd verricht door Jan de Reus, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit van de provincie Flevoland, en Hilde van Garderen, Almeerse wethouder van Openbare Ruimte, Kunst en Cultuur en Stadsvernieuwing. 

Gebundelde krachten 

De Strandwachters zijn een samenwerking tussen Marina Muiderzand en StrandLAB Almere. Zij bundelen de krachten om het gebied voor fietsers en strandgangers aantrekkelijker te maken. De verhalen bij de Strandwachters gaan over nieuw land ontstaan op de zeebodem en zijn geschreven door de in Almere geboren en getogen ontwerper Lieke Frielink. Zij was in 2018 artist in residence bij StrandLAB Almere en schreef de verhalen tijdens haar verblijf op het Almeerderstrand. Haar verhalen zijn te beluisteren of te lezen via de QR-code op iedere Strandwachter en via www.strandlab-almere.nl/strandwachters.

Hergebruik 

De objecten zijn ontworpen door architect Arjen van Vulpen van Studioworks Design en gebouwd met gebruikte steigerhouten delen van Marina Muiderzand. Ze zijn gebouwd door dezelfde man, Piet Kraaijeveld van Kraaijeveld Hardhout Constructies, die in 1992 bij de aanleg van Marina Muiderzand de steigers heeft gemaakt. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Dijk & waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland en een subsidie van de provincie Flevoland.

Onze Ambassadeurs