Groeiende energiemarkt betekent topjaar voor Alfen

Geschreven door Redactie

De omzet van internationaal energiebedrijf Alfen uit Almere is in 2019 flink gestegen. De beursgenoteerde fabrikant maakt laadpalen en transformatorhuisjes en ontwikkelt slimme techniek voor energieopslag. De omzetstijging komt vooral door de transformatorhuisjes. De onderneming profiteert daarnaast flink van de groeiende vraag naar het aantal laadpalen. 

De inkomsten van Alfen gingen met 41 procent omhoog tot 143,2 miljoen euro. De omzet uit transformatorhuisjes groeide met bijna 30 miljoen. De laadpalenpoot van het bedrijf verdubbelde in omzet en bracht dit jaar zo’n 26,1 miljoen euro op.

Langzame besluitvorming 

De omzet van bedrijfsmatige energieopslag liep terug. Dat komt volgens Alfen vooral doordat afnemers niet durven te beslissen, want er is wel veel interesse in deze techniek. De verwachting is daarom dat ook deze markt flink groeit, net zoals dat met de laadpalen ging. Er is al belangstelling voor het energieopslagsysteem Cellular Smart Grid Platform, dat voor minder stroomstoringen zorgt. 

Aandelenkoers flink omhoog 

De goede cijfers komen niet helemaal uit de lucht vallen. Waar het aandeel van Alfen op 1 november 2019 nog voor ongeveer 15 euro verhandeld werd, ligt de koers half februari richting de 30 euro. Bij de beursgang van Alfen in maart 2018 werd het aandeel vastgesteld op iets meer dan 10 euro per aandeel. 

Het Almeerse bedrijf laat al langer van zich horen. In 2017 won de onderneming de titel 'Beste Leerbedrijf 2017'. Een paar jaar eerder werd Alfen verkozen tot 'ondernemer van het jaar'. Het bedrijf bestaat al meer dan 75 jaar en zit sinds 1983 in Almere.

Onze Ambassadeurs