'Jezelf aanraken voor geruststelling en geborgenheid'

Geschreven door Redactie

"Aanraken is rustgevend en geeft je een veilig gevoel". Dat zegt haptotherapeut Josje Schutte van Haptotherapie Almere. Maar elkaar aanraken in tijden van de coronacrisis is een probleem. "Gevoelsmatig komen we nu iets tekort", aldus Schutte. 

Om je in deze tijden toch gerust te stellen, is het volgens Schutte belangrijk om jezelf aan te raken. Wat je volgens de therapeut kan doen, is bijvoorbeeld je eigen armen om jezelf heen slaan. Als je dan rustig over je bovenarmen aait, bootst dat een omarming na. "Dat geeft een lichte vorm van geruststelling". 

Hetzelfde geldt voor het aanraken van je wang of het vasthouden van je eigen hoofd, aldus Schutte. Het is volgens Schutte niet 'het echte aanraken', maar momenteel wel het enige alternatief wat er is.  

In je hoofd zitten 

Daarnaast zitten we - nu we aan huis gekluisterd zijn - heel veel in ons hoofd. Dus is het volgens Schutte extra belangrijk om nu aandacht te besteden aan dat contact met jezelf. "Voel onder de douche de warme stralen, droog je met aandacht af. Smeer je zelf in, trek fijne kleren aan. Zo voel je je toch geborgen en gesteund." 

Haptotherapie is een leer die zich bezig houdt met aanraken, voelen en direct lichamelijk contact. Letterlijk betekent 'haptonomie' de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. 

Onze Ambassadeurs