Almere City O21 krijgt vorm

Geschreven door Redactie

Hoofdtrainer Hedwiges Maduro omschrijft Almere City O21 als ‘een heel talentvol team, met jongens die op de drempel van het profvoetbal staan’. De hoogste jeugdploeg – die in de nieuwe piramidestructuur van de KNVB het voormalige Jong Almere City vervangt – krijgt steeds meer vorm. Op 27 juni start het nieuwe seizoen met een testdag, waarna de voorbereiding op de competitie diezelfde week direct kan aanvangen. Maduro kan niet wachten om met zijn spelers aan de slag gaan. 

,,Mijn selectie bestaat momenteel uit twintig jongens”, vertelt Maduro, die voor het eerst als hoofdtrainer aan de slag gaat in onze Loogman Almere Football Academy. ,,Veel van hen zijn doorgestroomd uit Almere City O19. Met hen heb ik in het afgelopen half jaar al geregeld op het veld gestaan. Daarnaast hebben we er een aantal aanwinsten bijgekregen. Het is een dynamische groep. Deze jongens zitten dicht tegen het profvoetbal aan en moeten dat ook echt zo voelen. Zeker nu we in de landelijke hoogste divisie actief zijn. Ik verwacht een spelersgroep te gaan zien die plezier uitstraalt en dat combineert met intensiteit.” 

‘Leren winnen’ 

Maduro heeft met zijn selectie een duidelijk doel voor ogen. ,,Die jongens moeten een enorme groei doormaken en dit tegelijkertijd koppelen aan het winnen van wedstrijden. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar ‘het leren winnen’ is een belangrijk punt in deze fase van je ontwikkeling. In de hoofdmacht draait het immers ook om het behalen van resultaten. Wij spelen in een hele sterke divisie, maar het doel moet zijn om ook een club als Feyenoord te verslaan. Dat kan ook, daar geloof ik heilig in.” 

Wedstrijdsituaties herkennen 

Als voormalig Oranje-international en oud-speler van onder meer Ajax, Valencia en Sevilla brengt Maduro een schat aan ervaring met zich mee. Bovendien is hij actief als assistent-trainer bij Jong Oranje. Wat ziet hij als de voornaamste leerpunten voor Almere City O21? ,,Ik denk dat die jongens vooral moeten groeien in het herkennen van wedstrijdsituaties. Ze moeten scannen hoe de tegenstander staat, welke situatie zich mogelijk gaat voordoen en hoe daarop te anticiperen”, legt Maduro uit. 

De kunst is om vooruit te denken. Zoals Xavi en Iniesta” 

,,In de absolute top – waar je als talent naartoe wil groeien – herkennen spelers dat meteen. Neem Xavi en Iniesta als voorbeeld. Zij denken altijd twee stappen vooruit. Er zijn meer spelers die net zo’n goede techniek hebben als deze twee mannen, maar die beginnen pas te denken als ze de bal ontvangen. De kunst is juist om vooruit te denken. Daarom ben ik het ook volledig met de stelling van Johan Cruijff eens, dat voetbal een denksport is.” 

Maduro wil hier met zijn team dan ook aan gaan werken. ,,Dat kan door middel van scenario-play. Op de training boots je wedstrijdsituaties na en dwing je spelers om na te denken over de keuzes die ze maken.” 

Topsportklimaat 

Het seizoen start voor Almere City O21 op zaterdag 27 juni met een testdag. ,,De spelers worden medisch getest en we gaan kracht- en looptests doen. Dat gebeurt onder leiding van de performancetrainers en de medische staf. Je merkt aan alles dat er echt een topsportklimaat ontstaat bij Almere City FC”, glimlacht Maduro, die op maandag 29 juni de eerste reguliere training met bal op het programma heeft staan. ,,Ik kan niet wachten om te beginnen”, besluit hij. 

Competitie-indeling O21: 

Almere City FC, ADO Den Haag, FC Groningen, SC Heerenveen, FC Twente / Heracles Academie, Feyenoord, NAC Breda, NEC. 

Samenstelling selectie 

Aaron Agbomson, Magdiel Agyei Adomako, Marcelencio Esajas, Ryan Flamingo, Ezra Hoogenboom, Ayouba Kosiah, Jearl Margaritha, Tyrese Noslin, Jeffrey Puriel, Riley Reemnet en Jordy Rullens stromen door vanuit O19 naar de O21-selectie. 

Guillermo Gauna, Ishan Kort, Meghon Valpoort en Joshua Zimmerman waren afgelopen jaar al actief in Jong Almere City en mogen dit seizoen ook nog hun opwachting maken in O21. 

Met Guus Beaumont (FC Groningen), Levi Bouwense (Sparta Rotterdam), Rano Burger (Purmersteijn, daarvoor FC Groningen), Lucas Coopmans (SJC Noordwijk) en Sam Willemse (FC Lisse) zijn ook vijf nieuwe spelers aangetrokken.

Onze Ambassadeurs