Flevoland staat toename aan datacentra te wachten

Geschreven door Redactie

Flevoland staat de komende jaren de komst van verschillende nieuwe datacentra te wachten. Dit in navolging van de plannen die een groot Amerikaans techbedrijf heeft in Zeewolde.

Het gebied Almere/Zeewolde/Lelystad/Dronten is aangewezen als plek waar in de toekomst nieuwe centra gebouwd kunnen worden. Het Rijk, het bedrijfsleven, provincies en gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam hebben daar vorig jaar al afspraken over gemaakt.

Flevoland is om een aantal redenen een aantrekkelijke plek voor datacentra, zegt de brancheorganisatie Dutch Data Center Association. Zo is er grond om op te bouwen en zijn er voldoende glasvezel- en stroomverbindingen in de omgeving te vinden. Belangrijk is daarnaast vooral de nabijheid van Amsterdam.

In Amsterdam is een belangrijk knooppunt van glasvezelnetwerken gevestigd, de Amsterdam Internet Exchange. Dichtbij dit knooppunt zitten, betekent snelle verbindingssnelheden. Het is te vergelijken met dichtbij de op- en afrit van een snelweg wonen. Hoe dichterbij je zit, des te sneller je ergens bent.

De afgelopen jaren is de hoeveelheid datacentra in Amsterdam en omgeving zo fors gegroeid dat er een te grote druk op het stroomnetwerk is ontstaan. De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer kondigden mede daarom vorig jaar een stop op de bouw van nieuwe datacentra af.

Wat voor een omvang de nieuwe datacentra krijgen die in Flevoland verrijzen, is nog niet bekend. De schaal van het toekomstige centrum in Zeewolde is in elk geval van de grootste categorie. In Nederland staan slechts een paar andere centra die daarmee te vergelijken zijn. Het gaat dan om de datacentrums van Google in Eemshaven en dat van Microsoft in de kop van Noord-Holland. De meeste andere datacentra in ons land zijn een stuk kleiner en zitten op gewone bedrijventerreinen.