Raadsel voor Staatsbosbeheer: vissterfte in deel Oostvaardersplassen

Geschreven door Redactie

Staatsbosbeheer heeft nog geen idee hoe het kan dat er in een deel van de Oostvaardersplassen vele honderden brasems dood zijn.

Zondag kwam de eerste melding binnen van dode vissen. "Het gaat ook echt alleen om brasems en een enkele andere vis, met alle andere vissen gaat het goed", zegt Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer.

De dode vissen liggen aan de kant van Almere in een gebied tussen het gemaal De Blocq van Kuffeler, de Oostvaardersdijk en een kleine strook om het industrieterrein. "Dat het om brasems gaat, dat hebben we nog niet eerder gezien." Staatbosbeheer is daarom op zoek naar antwoorden. Watertesten van waterschap Zuiderzeeland laten zien dat het zuurstofgehalte in het water goed is. Mogelijk heeft het warme weer invloed gehad, maar dat weet Kuypers niet zeker.

Geen vergelijking met vorig jaar

Kuypers geeft aan dat deze situatie niet te vergelijken is met de dood van 60.000 vissen vorig jaar. Bureaucratie werd de vissen toen uiteindelijk fataal. "We zijn hier nu buiten het kerngebied van de Oostvaardersplassen waar ondiepe waters door de warmte opdrogen. Dit is een vrij brede sloot met voldoende zuurstof."

De provincie Flevoland zegt over de situatie: "We zijn als provincie op de hoogte gebracht van de recente vissterfte en houden vinger aan de pols. De provincie bereidt op dit moment geen maatregelen voor."

Andere plek wel tekort

Op andere plekken in de provincie is er wel zuurstoftekort voor vissen. Het waterschap heeft in de wijk Jol in Lelystad pompen ingezet om vissen extra zuurstof te geven. Afgelopen weekend kreeg het waterschap Zuiderzeeland meerdere meldingen over dode vissen.

Veel voorkomende vis

Brasem is een van de meest voorkomende vissen in Nederland en kent weinig natuurlijke vijanden. De brasem leeft het beste in voedselrijke, niet heldere beken, plassen en rivieren. De vis paait in de periode van april tot juni in ondiep water.

Onze Ambassadeurs