Verbod op alcoholreclame in Almere?

Geschreven door Redactie

NIDA Almere wil een verbod op alcoholreclame in de stad. Dat schrijft de partij in een motie. Ook heeft de partij een motie ingediend over een ‘Rookvrij Almere’. De partij doet dit ter voorbereiding op het nieuwe gemeentelijk gezondheidsbeleid. ‘Gezond in Almere’ is één van de opgaven in het coalitieakkoord van de huidige partijen in het college van burgemeester en wethouders; dat heeft de gemeenteraad om input gevraagd.

NIDA Almere verzoekt het college om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om tot een verbod op alcoholreclame te komen. Zo’n verbod sluit goed aan op het Alcoholmanifest uit 2016. Het manifest was van twaalf landelijke en regionale gezondheidsorganisaties die dagelijks te maken hebben met de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. 


“We willen vooral onze jongeren in bescherming nemen. Verschillende organisaties wijzen ons op de schadelijke gevolgen van en de gevoeligheid van vooral jongeren voor alcoholreclame”, vertelt raadslid Buyatui. “Het is gebleken dat minderjarigen de voor volwassenen bedoelde alcoholreclame ook aantrekkelijk vinden en dat zij evengoed door deze reclames bereikt worden. We kunnen geen alcohol verbieden; dat willen we ook niet. Wat we wel willen en kunnen doen, is het verbieden van alcoholreclame in de openbare ruimte”. 


Daarnaast wil de partij dat het college een verkenningsonderzoek laat uitvoeren om rookvrije zones in de stad in te richten. Er moet vooral worden gekeken of de uitbreiding van het rookverbod op openbare speeltuinen en buitensportvelden haalbaar en te handhaven is. 


Ron Bisschop

22 september 2020

Onze Ambassadeurs