Inwoners NOP zorgen voor beduidend meer gft-afval dan Almeerders

Geschreven door Redactie

Inwoners van de Noordoostpolder gooien gemiddeld per persoon ruim drie keer zoveel gft-afval weg als Almeerders. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over afvalinzameling in 2019. In Almere gaat het om gemiddeld iets meer dan 42 kilo gft-afval per persoon. In Noordoostpolder werd vorig jaar per persoon ruim 150 kilo weggegooid.

Volgens het CBS hebben de grote verschillen in cijfers onder meer te maken met het feit dat er in steden als Almere meer flatgebouwen zijn. Mensen die in een flat wonen hebben vaak geen tuin en dus minder groenafval.

Ook Dronten zit in vergelijking met de andere Flevolandse gemeenten aan de hoge kant: daar werd bijna 138 kilo per persoon weggegooid. Zeewoldenaren gooiden per persoon gemiddeld bijna 98 kilo aan groenafval weg. Het minste gft-afval werd op Urk opgehaald: daar ging het vorig jaar om bijna 35 kilo gemiddeld per persoon. Van Lelystad zijn er geen gegevens bekend.

Inzameling oud papier ligt dichter bij elkaar

Het CBS heeft ook cijfers bekendgemaakt over het aantal ingezamelde kilo's aan oud papier in de gemeenten. Daarbij wijken de Flevolandse gemeenten onderling minder van elkaar af. In Noordoostpolder werd er per persoon gemiddeld ruim 57 kilo papier weggegooid. Zeewolde volgt met iets meer dan 55 kilo. Drontenaren gooiden vorig jaar gemiddeld iets meer dan 50 kilo papier weg. Ook wat betreft oud papier staat Urk onderaan met gemiddeld 34 kilo per persoon. Almere zit in de Flevolandse middenmoot, met gemiddeld bijna 46 kilo per persoon. Ook wat betreft oud papier zijn er van Lelystad geen gegevens bekend.

Onze Ambassadeurs