Gezin staat oog in oog met ontsnapte chimpansee

Geschreven door Redactie

Een Almeerse familie kreeg dinsdag de schrik van hun leven toen ze oog in oog kwamen te staan met een ontsnapte chimpansee. Dat gebeurde in DierenPark Amersfoort. "Pas later besefte ik wel even dat het echt wel angstig was, ja."


Het gezin was in de speeltuin en kon nog net op tijd de deur van de speelplaats achter zich dichtgooien toen ze de chimpansee zagen. Het dier bleef een tijdje op het hek bonken, maar wist de poort niet open te krijgen. "Gelukkig maar, anders was het heel anders afgelopen," zegt vader Jacco. 


De beide apen vertoonden imponerend gedrag toen zij eenmaal uit hun verblijf waren. De dieren kunnen dan makkelijk aanvallen. Het dierenpark ligt in een bosrijke omgeving. De chimpansees zouden volgens de dierentuin eenvoudig over de hekken rond het park kunnen klimmen en dan via de talrijke bomen verdwijnen. 


Na de spannende ontmoeting werd het gezin naar het restaurant geleid en moesten ze het DierenPark verlaten. "Daarna zijn we maar even naar een speeltuin gegaan, want ons kind wilde niet meteen naar huis". 


De twee apen ontsnapten volgens de dierentuin, omdat het hek 'door een menselijke fout' niet goed afgesloten was. Uiteindelijk werd besloten de dieren dood te schieten, omdat DierenPark Amersfoort bang was dat zij de dierentuin zouden verlaten. De chimpansees verdoven zou te lang duren: tussen een schot en het moment dat de dieren verdoofd zouden zijn, zit volgens de dierentuin nog zeker een kwartier. Daarom is na beraad besloten dat een speciaal opgeleide dierenverzorger, die ook scherpschutter is, de dieren zou neerschieten. Als we dat niet hadden gedaan, had er een ramp kunnen gebeuren", legt de woordvoerster uit.