Supermarkten niet blij met verkoopverbod sigaretten

Geschreven door Redactie

Vanaf 2024 is het voor supermarkten verboden tabaksproducten te verkopen.

Alleen tankstations en tabakszaken mogen dan rookwaar in de schappen hebben liggen. De supermarktbranche kan weinig begrip voor het verbod opbrengen.

De koepelorganisatie voor supermarkten, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL), vindt dat het verbod ongelijkheid in de hand werkt. Jan Postma van PLUS Lelystad beaamt dat. "De verkoop zal zich gewoon verplaatsen", zegt hij. "Misschien houd je een paar 18-jarigen zonder rijbewijs tegen, maar het merendeel zal blijven roken."

Postma denkt dat vooral kleinere supermarkten in buitengebieden hier hard door geraakt gaan worden. "Die zijn sterk afhankelijk van de verkoop van sigaretten en zullen door dit verbod misschien omvallen." Ook kan het effect hebben op andere activiteiten van winkels. "We hebben een servicebalie waar we veel diensten doen, denk daarbij vooral aan pakketdiensten. Dat financieren we eigenlijk een beetje uit die verkoop, daardoor kunnen er mensen staan, en dat wil straks niet meer. Dus ik denk dat dat soort diensten wel gaan verdwijnen uit de supermarkt", aldus Postma.

Het overheidsingrijpen in wat een supermarkt verkoopt, vindt Postma veel te ver gaan. "Straks mogen we misschien ook wel geen energy drinks meer verkopen."

Onze krant nog niet ontvangen?