Flevolandse gemeenten financieel beste van Nederland

Geschreven door Redactie

Flevolandse gemeenten staan er financieel veel beter voor dan de meeste gemeenten in de rest van het land. Dat blijkt uit een vergelijking van het adviesbureau BDO. Volgens het bureau is Flevoland een absolute koploper in Nederland. Gemeenten in deze regio hebben meer buffers om tekorten op te vangen dan gemeenten buiten de provincie.

Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder presteren binnen Flevoland het hoogst, Lelystad het slechtst. Deze laatste gemeente scoort zelfs onder het landelijk gemiddelde. 


Ten opzichte van de rest van Nederland hebben de Flevolandse gemeenten ook minder hoge schulden. Gemeenten in de provincies Noord-Holland en Groningen staan er financieel het slechtst voor. 


De goede resultaten van Flevoland bieden geen garantie voor de toekomst. Want uit een vooruitblik van BDO naar 2021 blijkt dat de gemeenten in deze regio tekorten verwachten van 160 euro per inwoner, terwijl het landelijk gemiddelde op 57 euro ligt. De huidige hoge score van Flevoland zal dan ook gaan dalen, zo is de voorspelling. 


BDO maakt zich trouwens zorgen over heel Nederland omdat de tekorten bij alle lokale overheden steeds meer oplopen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de kosten op het sociale domein zoals jeugdzorg en de WMO. Daarnaast brengt de coronacrisis veel extra uitgaven met zich mee. Onze Ambassadeurs