Zelfmoordpreventienummer 113 bestaat niet

Geschreven door Redactie

Veel mensen hebben wel eens van het telefoonnummer 113 gehoord. Het nummer kun je bellen als je vragen hebt over zelfmoord en als je je suïcidaal voelt. Desondanks pleegden twee mensen zelfmoord na wanhopig de lijn te hebben geprobeerd te bereiken; 113 bestaat niet.

Want pas als je 0900-0113 intoetst, krijg je een hulpverlener aan de lijn. Zelfs psychologen en andere hulpverleners lijken het nummer niet te kennen. Een van de slachtoffers kreeg het nummer van haar eigen zorgverlener. Na haar dood werd de Facebookpagina ‘Redeenmensenleven’ opgericht, om te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. Op de pagina is zelfs te lezen dat de politie en hulporganisaties als Inter-Psy, Accara en Slachtofferhulp dachten dat 113 het juiste nummer was. 

Werkend nummer

Graag wilt de stichting 113 Zelfmoordpreventie het nummer 113 werkend krijgen, maar dat is nog niet gelukt. Hiervoor is een voorstel ingediend bij staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid.

Als het nummer 113 een leven kan redden, moeten we natuurlijk daar alles voor in het werk stellen. - Paul Blokhuis, Ministerie van Volksgezondheid

Ook het ministerie wilt graag dat 113 het officiële nummer van de stichting wordt. Zo zegt Blokhuis: “Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het nummer 113 een leven kan redden, moeten we natuurlijk daar alles voor in het werk stellen.”


Onze Ambassadeurs