Bijna 10.000 Flevolandse daken met asbest moeten voor 2024 vervangen zijn

Geschreven door Redactie

Provincie verstrekt subsidieregeling “Van Asbest naar Duurzaam Dak”

Zit er nog asbest in uw dak? Dat kan een probleem zijn. Recentelijk is er namelijk een stroomversnelling gekomen in de asbestregelingen. Eind 2024 moet al het asbest dat verwerkt is in daken van particulieren, bedrijven en instellingen verwijderd zijn.

Alleen al in Flevoland gaat het om bijna tienduizend panden. Verdachte panden zijn online te vinden op de asbestverdenkingskaart, maar let op: de panden op deze kaart hebben mogelijk asbest in het dak. Om het zeker te weten, is het noodzakelijk om uw dak door een expert te laten onderzoeken. Voor panden met een asbest dak heeft de Provincie Flevoland de subsidieregeling “Van Asbest naar Duurzaam Dak” in het leven geroepen, als tegemoetkoming in de kosten.


“Wie toch het dak op klimt, kan maar beter twee vliegen in een klap slaan,” legt Vera Dam, directeur van de Natuur en Milieufederatie Flevoland uit. “De tegemoetkoming voor asbestsanering geldt alleen als er ook energiebesparende maatregelen worden getroffen. Dus kom langs op een van onze spreekuren bij het Energieloket Flevoland, want daar beantwoorden onze adviseurs alle eerstelijns vragen over dakisolatie en zonnepanelen. Ook geven we aanvullende informatie mee over energiezuinig en duurzaam wonen.” 


Welke vliegen kunt u in één klap slaan? Als het dak vervangen moet worden vanwege asbest, dan is isolatie een logische stap. Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte tijdens de zomer buiten en tijdens de winter binnen. Maar als u alleen gaat isoleren, komt u niet in aanmerking voor een subsidie. Vanuit de provincie geldt de voorwaarde dat er zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden. Heeft u uw dak na 1 januari 2016 al laten saneren en wilt u alsnog zonnepanelen laten plaatsen? Dan kunt u ook een subsidie aanvragen. Op deze webpagina van de Provincie Flevoland kan het aanvraagformulier voor de subsidie worden terug gevonden. Ook licht de provincie online de overige spelregels voor de subsidieregeling “Van Asbest naar Duurzaam Dak” toe. 

Of uw dak mogelijk asbest bevat, is terug te vinden op de asbestverdenkingskaart. Neem een expert in de hand als uw woning als verdacht op de kaart staat. In het geval u inderdaad behoefte heeft aan aanvullende informatie over energiezuinig wonen en duurzame energie opwekken via uw dak, kunt u terecht bij het Energieloket Flevoland, zowel online, telefonisch als via persoonlijk contact tijdens de inloopspreekuren (locatie en openingstijden treft u op de website).  


Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag.  - Energieloket Flevoland helpt!      


Onze Ambassadeurs